No. L’alta sensibilitat és una característica biològica relacionada amb un sistema nerviós més sobreestimulable i que capta i processa més estímuls i informació sensorial, cognitiva i emocional de l’entorn. A conseqüència d’aquesta predisposició, la nostra resposta física i emocional als canvis i les circumstàncies del voltant, és normalment més intensa: el nostre sistema nerviós s’activa de seguida i, en situacions de possible risc, real o imaginat, arriba a la sobreestimulació amb més facilitat que un organisme amb un nivell de sensibilitat més baix. 

En altres paraules, les PAS en general ens carreguem d’estrès més fàcilment i també som persones amb una emocionalitat intensa: ens commovem més amb les arts, la bellesa, les bones accions dels altres, etc.; ens il·lusionem  amb les bones notícies, ens sobresaltem amb les sorpreses, i també ens veiem enormement impactats pels fracassos amorosos, les pèrdues, els conflictes, els greuges…

Ser emocional no és dolent. Ben al contrari, l’emotivitat té com a funció transmetre’ns informació molt valuosa tant per la nostra supervivència com per al nostre benestar.

“Sense emocions caminaríem perduts a l’hora d’interaccionar amb el món que ens envolta”.

  (
Julia Farré)

Ara bé, mentre que aquesta resposta emocional inicial, més biológica, és part de la nostra manera innata de ser i sempre hi serà, una cosa diferent és la nostra capacitat de regulació i com gestionem aquestes emocions despés del primer moment. En aquest sentit, depèn de l’intel·ligència emocional de cada persona i no de l’alta sensibilitat, si gestionem les emocions a favor nostre i si tenim capacitat per reconèixer-les, modular-les, no quedar-nos hi ancorats, i tornar a un estat de relaxació nerviosa, necessari per la bona salut i el nostre benestar personal. Aquesta capacitat per gestionar les emocions depèn de molts factors, però sense dubte, és una cosa que s’aprèn i millora al llarg de la vida d’una persona. És quan la PAS viu en pau amb les seves emocions, fins i tot les més incòmodes, i és capaç de fer-les servir a favor seu, quan tota la part favorable i amable d’aquest tret de la personalitat _ l’expressió artística, les idees creatives, l’empatia constructiva, la profunditat d’anàlisi o l’intuïció _ floreix de veritat.