QUÈ ÉS L’ALTA SENSIBILITAT?

L’alta sensibilitat o Sensibilitat de Processament Sensorial (SPS) és un tret de la personalitat, descrit en els anys 90 per la psicòloga estatunidenca Elaine Aron. Les persones amb aquest tret es caracteritzen per posseir un sistema neurosensorial més perceptiu i captar un volum més elevat d’estímuls de l’entorn que la majoria de la població.

L’alta sensibilitat és un tret hereditari que afecta dos de cada deu persones, homes i dones per igual. Un 70% de les persones amb alta sensibilitat (PAS) són introvertides, mentre que el 30% són extravertides.

Les quatre característiques que defineixen a les persones altament sensibles d’acord amb la Dra. Elaine Aron són:

1. PENSAMENT I PROCESSAMENT PROFUND

Una persona amb alta sensibilitat aprofundeix molt sobretot el que succeeix al seu voltant i en el seu interior. Les PAS solem ser persones molt observadores i reflexives, que amb freqüència sospesem les implicacions i conseqüències de les situacions abans de prendre una decisió. Per això en general som persones bastant previngudes i davant situacions noves, preferim quedar-nos en un segon pla i observar abans d’actuar, analitzant les situacions globalment i les seves possibles conseqüències.

Aquesta profunditat de pensament no sempre es produeix de manera conscient, per la qual cosa la majoria de les PAS també tenim una gran intuïció.

2- ALTS NIVELLS D’EMOCIONALITAT I EMPATIA

Les persones amb alta sensibilitat solem tenir emocions intenses, tant positives com negatives. Ens enfadem, ens posem nervioses o tristes, ens il·lusionem, ens enamorem o ens commovem més fàcil i intensament que la majoria i aquestes emocions solen durar-nos més temps.

Així mateix, tenim una gran capacitat per a posar-nos emocionalment en el lloc de l’altre. Això té diverses implicacions:

– Ens adonem fàcilment del que senten o necessiten els altres, i reconeixent molts més matisos emocionals en ells que la majoria de la gent. Això ens és útil a l’hora de secundar, aconsellar o ajudar a altres persones.

– Com a contrapartida, també ens veiem més afectats que la majoria pels successos negatius i per les emocions negatives dels altres, deixant-nos arrossegar fàcilment per elles.

– També ens afecten molt les crítiques i les valoracions, tant positives com negatives, dels altres.

3. ALTA SENSORIALITAT I SENSIBILITAT A LES SUBTILESES

Les persones amb alta sensibilitat captem un nombre d’estímuls sensorials major, obtenint molts detalls de manera espontània. Per això, percebem detalls en els quals altres persones no es fixen i som capaces de detectar cada perfum, color, figura, la intensitat de la llum, el frec del vent, etc.

No es tracta que els nostres sentits estiguin més aguditzats… sinó que el nostre cervell els processa més intensament a nivell neurosensorial.

Aquesta sensibilitat als detalls fa que per a les PAS sigui més fàcil gaudir dels petits plaers de la vida, com una posada sol o l’olor de les flors en la naturalesa.

4. SOBREESTIMULACIÓ SENSORIAL

En captar i processar gran nombre de detalls del nostre entorn i fer-lo d’una manera profunda, les persones altament sensibles ens solem saturar amb més facilitat. Aquests estats de saturació ens provoquen fatiga i estrès. Per tant, és de summa importància per a nosaltres conèixer els nostres cicles d’energia i buscar estones de descans sempre que sigui possible i necessari, per a reposar-nos de tanta estimulació sensorial i recuperar un estat òptim d’atenció, energia i serenitat.

Moltes vegades, serà suficient amb fer petits descansos al llarg del dia i, en general, tenir almenys un dia a la setmana en què el nivell d’activitat sigui molt menor, a fi de recuperar-se i poder encarar la següent setmana amb energia i serenitat. Dormir adequadament i les hores necessàries és imprescindible perquè la persona altament sensible pugui desenvolupar-se en la seva vida quotidiana sense arribar a estats d’estrès continuat.

ALTRES CARACTERÍSTIQUES HABITUALS

  • Les PAS solem cansar-nos amb més facilitat.
  • Les PAS solem tenir un gran sentit ètic i de la responsabilitat.
  • Les PAS solem ser persones molt creatives.
  • Facilitat per a enamorar-se.
  • Tendència a ser molt perfeccionistes i observadores, repassant cada detall.
  • Tendència a pensar abans d’actuar.
  • Tendència a donar-li tornades a les coses i pensar en tots els possibles escenaris que poden derivar d’una situació.
  • Facilitat per a empatitzar amb les emocions alienes.
  • Dificultat per a establir límits i dir “no”.

ESBRINA SI ETS PAS AMB EL TEST

Si t’identifiques amb els quatre pilars anteriors molt probablement ets una persona amb alta sensibilitat.

T’animem que facis el test publicat en la pàgina Com puc saber si sóc PAS?