Malgrat que és un temps de vivències agradables i molt significatiu per a moltes persones, el Nadal no és una època fàcil per a algunes PAS. Es tracta de dates de sobreestimulació sensorial, amb músiques i sorolls variats a tot arreu, llums intenses, i amb les botigues i els carrers plens de gent, caminant a pas accelerat.

És també, a vegades, un temps d’intensitat emocional: els que han perdut éssers estimats noten més que mai la seva absència. Moltes reunions familiars amaguen tensions mig resoltes; i a vegades hem d’assistir a dinars i sopars amb persones amb les quals no ens sentim gaire connectats.

Per a algunes persones, també es tracta d’una època amb sobrecàrrega de tasques: decorar, cuinar, comprar, preparar, recollir…, temps de dinars excessius, sense oblidar les reflexions, tan freqüents en les persones profundes, sobre quin sentit tenen unes festes cada vegada més basades en el consumisme i el màrqueting, o una despesa energètica tan gran en aquests temps amb un medi ambient en risc.

Donant tot això per fet, sempre tenim l’opció d’aplicar petits canvis d’actitud o d’acció, que ens ajudin a viure aquestes setmanes amb benestar i sense arribar a sentir-nos al límit. La més important seria, sens dubte, ser fidels a nosaltres mateixes i deixar de seguir costums socials per inèrcia, sense plantejar-nos si realment tenen sentit per a nosaltres. Després de tot, hi ha tantes festes de Nadal possibles com persones existeixen.

Com a exemple d’això, les PAS som persones de tenir relacions de qualitat. En aquest sentit, podem plantejar-nos aquestes setmanes com a un temps per cuidar relacions de qualitat amb aquells que em nodreixen. Evidentment, a la majoria ens tocarà mantenir un mínim de trobades de compromís, i, evidentment, si les relacions complicades es troben en l’entorn familiar, es farà difícil evitar-les. En aquests casos, el treball personal i el respecte per un mateix seran les nostres garanties.

Aquesta reconnexió de qualitat també pot ser amb nosaltres mateixos: trobar espais de pausa i introspecció, de tornar al nostre centre, que alternin amb les obligacions més socials.
Respecte a l’excés d’estímuls podem optar per reduir i simplificar: loteria, menjar, dolços; adorns, llums, regals… Per què no provem si ens sentim millor amb unes festes més simples?

També podríem parlar de no freqüentar els centres comercials, evitar compres en cap de setmana, practicar una alimentació conscient i altres petites accions significatives… però tot es resumeix, al cap i a la fi, en saber-se escoltar, cuidar i respectar, i no sentir-se malament per voler viure unes festes una mica diferents de les habituals.