Es tracta en realitat d’una relació indirecta. Les PAS tenim un sistema nerviós més estimulable i per aquest motiu, arribem a un estat d’activació fisiològica més ràpidament que la resta de les persones. L’activació fisiològica és la manera en la qual el nostre cos es prepara per fer front a qualsevol amenaça (real o imaginada) o simplement per afrontar qualsevol situació difícil. Quan el sistema nerviós s’activa, el cor s’accelera lleugerament, les pupil·les es dilaten, la musculatura es tensa, la nostra atenció s’aguditza…

Aquesta resposta fisiològica tan ràpida que tenim les P.A.S. ben segur que seria un avantatge per a la supervivència d’avant d’un depredador en temps prehistòrics, però pot acabar tornant-se un desavantatge en la nostra societat actual, on la nostra supervivència no perilla, però on hi ha tanta pressa, reptes diaris i un munt d’estímuls per tot arreu. El resultat és que, si no ens cuidem, podem acabar vivint contínuament sobreactivats (quan anem més enllà de l’activació i el nostre sistema nerviós se sobrecarrega). Parlar de sobreactivació mantinguda és equivalent a parlar d’ansietat i estrès.

Per aquest motiu és tan important per a una P.A.S. aprendre a mantenir un estat òptim d’estimulació, aprendre a reconèixer quan el nostre cos ens avisa que ens estem començant a sobrecarregar d’ansietat, i també aprendre de quines maneres podem rebaixar la nostra sobre activació: per exemple, amb un llenguatge interior adequat, a través de l’expressió artística, o principalment actuant sobre el nostre cos, amb la nostra respiració, relaxant la musculatura, amb l’atenció plena, etc.

En cas contrari, aquest estat d’ansietat i alerta continuada pot acabar passant factura al nostre equilibri físic i emocional. A vegades hi ha persones que viuen totalment carregades d’ansietat des de fa molts anys sense ser-ne conscients, precisament perquè estan molt desconnectades del seu cos.

Així doncs, ser P.A.S. no implica necessàriament ser una persona ansiosa, però sí que les persones amb alta sensibilitat ens hem de cuidar una mica més, per prevenir caure en estats innecessaris de sobreactivació nerviosa mantinguts en el temps.